Ester Eva damen

Lands end

Mijn oma was een boerendochter die al vroeg begreep dat de wereld groter was dan de boerderij en haar dorp. Toen haar vader een man voor haar had uitgezocht en een ploeg cadeau zou krijgen bij het huwelijk, gaf ze hem te verstaan dat hij zelf maar met die boer moest trouwen. En dat hij vooral moest zorgen dat hij de ploeg erbij zou krijgen.

Haar dochters moesten het beter krijgen dan zij. En omdat ze zag dat meisjes uit gegoede katholieke kringen naar kostschool gingen en zo op hun toekomst werden voorbereid, gingen haar dochters na de lagere school ook naar kostschool. 

In een serie interviews deelde mijn moeder met mij en de camera haar ervaringen over de nonnen, het geloof en de beperkingen van deze nieuwe wereld. Over normen die haar benauwden en manieren waarop ze de vrijheid zocht.

We zijn nog steeds in gesprek, de dialoog is nog niet klaar. We zijn op locatietocht geweest en hebben in de hedendaagse wereld gezocht naar aanknopingspunten voor haar verhaal.

Ik wil hier graag een korte video-installatie mee maken. Het ene beeld laat meisjes zien uit Laren die mee lopen in een hedendaagse processie. En in beeldrijm daarmee wil ik mijn moeder enkele van haar ervaringen laten delen.