Een blokje om…

Het idee voor de installatie “Een blokje om…” begon met het willen maken van een exotische tuin van papier in deze stadse straat, die het gevoel van een kijkdoos zou oproepen.
Het mannetje op het pad kan geassocieerd worden met het science-fiction verhaal “A sound of thunder” van Ray Bradbury uit 1952.

Daarin reist een groepje mannen 60 miljoen jaar terug in de tijd met een reisbureau dat de jacht op dinosauriërs aanbiedt. Een heikele aangelegenheid, en de belangrijkste regel is daarom dat ze niet van het pad mogen afwijken dat boven de grond zweeft.
Iedere aanraking van de natuur buiten het pad kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkelingen in de toekomst. Het kan de loop van de geschiedenis drastisch wijzigen, waardoor zij, na de jacht, in een heel andere samenleving zouden terugkeren als van waaruit ze vertrokken zijn.

Wie weet wat de man, die zijn hond nietsvermoedend uitlaat in de vreemde omgeving binnen deze etalage, te wachten staat als hij thuiskomt?….

 

“That” – Mr. Travis pointed – “is the jungle of sixty million two thousand and fifty-five years before President Keith”.
He indicated a metal path that struck off into green wilderness, over streaming swamp, among giant ferns and palms.

“And that,” he said, “is the Path, laid by Time Safari for your use.
 It floats six inches above the earth. (…) Its purpose is to keep you from touching this world of the past in any way. Stay on the Path. Don’t go off it. I repeat. Don’t go off. For any reason!”

from: Ray Bradbury, “A Sound of Thunder” in R is for Rocket, (New York: Doubleday, 1952)

….


Jacqueline Kooter is in 1992 begonnen als schilder, maar vanaf 1999 is zij het schilderen steeds meer gaan gebruiken in ruimtelijke installaties, vaak gecombineerd met andere media.
Sinds 2008 maakt zij ook video’s waarin geschilderde omgevingen een grote rol spelen.

Thema’s in haar werk zijn:
individuele identiteit en groepsidentiteit,
macht en onmacht,
kracht en kwetsbaarheid van de mens.

etalage: J.M. Kemperstraat 140