cube universum

Hieronder de finale versie van de ontwikkeling van mijn Cube.  Vanuit de fibonacci-rij uit de 13e eeuw en de ontdekking met de grootste sterrenkijker uit de 19e eeuw van de whirlpool galaxy; ben ik gaan bouwen aan mijn eigen cube universum. De tuin activiteiten (zie JardinArt), de wind, het water, de varens, mos en bos, de machines, maatkundige berekeningen;  hebben bijgedragen aan het mooie van kunst; nl. het groeiproces!   Kijk op camac-calm-and-more-artists-can.blogspot.nl voor de eerdere versies.

Koos Elsen – 2015

Dat Fibonacci-getallen regelmatig in de natuur opduiken en elkaar ook vaak vergezellen, moge duidelijk zijn. Maar waarom is dat nu eigenlijk? Soms zal het misschien toeval zijn. Maar in veel gevallen is het gewoon de beste manier om zaken (bijvoorbeeld zaden) te rangschikken. Neem bijvoorbeeld de zonnebloem. Door deze manier van rangschikken kan de bloem in het hart de meeste zaden kwijt. En hoe meer zaden, hoe groter de kans op een succesvolle voortplanting! En planten die hun blaadjes volgens de Rij van Fibonacci rangschikken, doen dat vaak om zoveel mogelijk zonlicht te vangen. Voor hen is deze wiskundige regel een zaak van levensbelang. De Fibonacci reeks begint bij 1 en telt steeds de twee vorige getallen bij elkaar. Maar je kunt natuurlijk ook bij 2 beginnen dan krijg je de reeks 2, 2, 4, 6, 10, 16, 26, …. En dat zijn de getallen van ‘mijn’ dennenappel! Blijkbaar begint de natuur meestal bij 1 te tellen maar maakt ze soms een uitzondering en begint dan bij 2. Op de tekening staat bovenin de ‘normale’ verdeling en onder de afwijkende. Bij deze grote dennenappel is ook duidelijk te zien dat de spiralen niet alleen onder zitten maar ook aan de zijkanten doorlopen. Grappig is dat elke schub met zaad eruit ziet als een oog. (Oog in AL).

Jan van Dingenen – 2002koos-universum
Interessant is natuurlijk hoe en waarom de natuur zoveel Fibonacci reeksen ‘gebruikt’. De wiskundigen zijn hier heel enthousiast mee bezig. Ze komen tot de conclusie dat celgroei en celdeling van uit één punt en min of meer in één vlak de belangrijkste oorzaak is. Delen, groeien en elkaar van binnen naar buiten drukken leidt automatisch tot de spiralen en de verhoudingen die passen in de Fibonacci reeksen.
koos-heelal
Foto; Het heelal; de whirlpool galaxy (M 51) ‘Nebulae’ (sweeping ways) 1866 Birr Castle (Irl). Foto Koos van der Elsen