Rob Visje

Parijs l’Orangerie

Midden in Parijs in de Tuilerieën bevindt zich Musée de l’Orangerie. Daar worden de wereldberoemde Waterlelies van Monet gepresenteerd op lange muren in twee grote ovale zalen. Men kan hier de geschilderde landschappen van Monet van zijn beroemde tuin in Giverny (Normandië) bewonderen.  In de jaren 1890 heeft Monet in Giverny een kleurrijke tuin met een vijver laten aanleggen om (half in de open lucht) zijn geliefde motief bij allerlei weersomstandigheden te kunnen schilderen.  Hier schilderde hij de meeste van zijn Waterlelies. Monet reisde zelden meer en was erg geïnspireerd door de tuinen, bloemen en vijvers en maakte daar veel van zijn meesterwerken.

Rob Visje heeft een tuin in het Waterland ten Noord Oosten van Amsterdam. Daar legt hij een tuin aan mede geïnspireerd door Giverny. Hij plant vele kleurrijke bloemen die met elkaar accorderen of contrasteren en creëert verschillen in hoogte en groeivormen. De veranderingen in de tuin en zijn altijd veranderende compositie zijn een grote inspiratiebron voor het huidige werk van Rob Visje.
In de Corona tijd stond alles stil maar de tuin trok zich niets aan van het leven dat stil lag in de stad. Rob Visje trok daar dagelijks naar toe om te tuinieren, te fotograferen, te schetsen en terug in zijn atelier in Amsterdam zijn tuin te schilderen.

In deze film projecteert hij een van zijn werken in de Orangerie en laat het beeld verschijnen door er verf af te halen.