Bastiaan Meijer

Ağrı Dağı | Ararat (TR)

De Nieuwe Toren van Babel

God vond het een zootje in de wereld en hij bedacht dat ie een nieuwe start wilde maken. Noach, een goede vriend van hem, moest een boot bouwen voor alle diersoorten en wachten tot God het klimaat opwarmde, zodat de hele aarde onder water stond. Weg met de oude wereld.

Noach ging nu samen met zijn vrouw en al die beesten in de boot en maakte hun eerste reis over de wereld.

De ark van Noach, schilderij van Edward Hicks, Philadelphia Museum of Art

Het klimaat werd weer kouder en het schip van Noach kwam op de top van een berg terecht, wat de berg Ararat bleek te zijn (Ağrı Dağı in het Turks).

Noach en zijn vrouw kregen weer kinderen, en ook zij kregen weer kinderen.

Waar ze terecht gekomen waren, was het niet zo ideaal. Het was ’s winters koud, de wind was bar en er groeide niet veel op de kale rotsen. Daarom besloten ze om naar een betere woonplek te gaan zoeken. Ze vonden een lekkere warme plek tussen twee rivieren. Ze verbouwden daar groentes, maakten wijn en zaten heerlijk in het zonnetje. Iedereen was lief voor elkaar en plastic was nog niet uitgevonden, dit was perfect. Ze noemde de plek Babel.

De mensen wilden wel weer eens met God praten, die nu ergens hoog in de lucht woonde. Ze besloten een toren te gaan bouwen, zodat ze bij hem konden komen.

God had het goed daar boven en hij had niet meer zo’n zin om zich met mensen bezig te houden. Om te voorkomen dat ze de toren afbouwden, bedacht ie dat iedereen verschillende talen ging spreken. Mensen konden elkaar opeens niet meer verstaan, waardoor er ruzie en achterdocht ontstond en de toren werd niet afgebouwd.

Toren van Babel, schilderij Pieter Brueghel de Oude, Kunsthistorisches Museum in Wenen.

De mensen modderden door. Ze speelden oorlogje, aten uit plastic en ze waren zelfs in staat het klimaat te veranderen zonder dat God daar iets over te zeggen had.

Het werk dat ik maak is gesitueerd op de berg Ağrı Dağı, maar omdat daar in de omgeving geen musea zijn, schenk ik het digitale werk aan de Museum of Modern Art in Bagdad, dat staat niet ver van het oude Babel.

Meer bouwwerken van mij vind je op insectenhuisjes.nl.

Museum of Modern Art of Baghdad
Berg Ararat