Koos van der Elsen

Monachil, Zuid Spanje

Vrijheid versus beperking

Het grote goed, ‘vrijheid vinden in de beperkte ruimte is de grootste vrijheid’ geldt beperkt voor mij. Ik zag veel Spanjaarden gewillig binnen blijven. Maart en april waren hier ook  koud en nat.

We leven hier offgrid en zelfvoorzienend, met water van de gemeente. Van pallets, plexiglas en stenen bouwen we een caseta met een voorruimte. Het geheel staat in de groentetuin van Gabriel, onze Spaanse host; in deze moestuin werk ik vrijwillig voor eten.

De pallets staan symbool voor recycling, de structuur is die van een gevangenis. Ook al ben ik in de natuur, het voelt het als gevangen: niet de musea in Granada kunnen bezoeken, niet de Sierra Nevada bergtochten kunnen maken. De mensen controleren elkaar en ook de politie voert controles uit. Civil war lijkt dichtbij, crisis dreigt.

De natuur in het klein biedt soelaas maar kan mijn hart niet bevrijden, ook al hebben we prachtige permacultuur-groentebedden gemaakt zonder chemicaliën. Blauwe dromen over het rivierdal.

Ik ga schetsen en tekeningen verwerken in een 3 D tekening op plexiglas in de caseta.

On the ridge (aristona)
locatie Monachil, Z. Spanje