Hermine Stam

De Maan & Teylers Haarlem

Ver kijken

Mijn gedroomde gast – locatie  is de sterrenwacht van het TeylersMuseum Spaarne 16 Haarlem.

De installatie bestaat uit een steen, een tekening,  een super laserbeamer, een telescoop en een volle maan op 5 juli 2020 – de maan als projectiescherm.

Ver kijken.

De Maagdenburger halve bollen; een planetarium, hemelverschijnselen in maquette, fossielen van trelobieten, versteende heermoes, tekeningen en studies van natuurelementen.  Deze  onderwerpen schieten me direct te binnen als ik denk aan mijn bezoek aan het TeylersMuseum. – “Ode aan de verbeelding” staat op de museumwebsite. Niets is minder waar.

Soelaas // herinnering TeylersMuseum –  Haarlem 2019

 

Het is nacht. De volle maan schijnt op de wolken en de wetering. Ik stap mijn hut uit, de stilte en de donkerte in;  voel en hoor de onmetelijke ruimte om mij heen.

Soelaas // herinnering NoordsePlas – Woerdense Verlaat 2015

 

Voorpagina nieuws : “ That’s one small step for man, one giant leap for mankind” (21 juli 02:56 GMT, 20 juli (!) 22:56 USA EDT, 03:56 MET “ De eerste mens op de maan is een feit, niet eerder was een mens zo ver weg van de aarde. Samen met mijn vader de hele nacht opgezeten om via de televisie het moment van de maanlanding mee te maken.

Soelaas // jeugdherinnering – Oegstgeest 1969

 

Het heeft goed gevroren. Ik lig op mijn buik op het kristalheldere ijs, en kijk naar het groen onder de bevroren laag: waterlelies. Ik kijk nog dieper en kan de bodem van de NoordsePlas net niet zien.

Soelaas // jeugdherinnering NoordsePlas –  Noorden 1960

 

Soelaas ervaar ik in mijn ontdekkingsreis, naar binnen, naar buiten. Soelaas als opluchting, als verademing dat er zo veel meer is dan wat er op mijn spreekwoordelijke bordje ligt. Een eindeloze ruimte, met daarin de maan als ankerpunt, met uitnodiging tot mijmering en reflectie, en als plaatsverlener aan mijn ‘projectie’.

Hermine Stam

14 Juni 2020

https://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen

preview: 5 juli zichtbaar op de maan!
LunarLandscape
moonface – 6 juli 2020 – 04.00
gedoneerd aan Space Expo, Keplerlaan, Noordwijk NL