Mirjam Berloth

Marfa, Texas

A Minimal Life

Sinds het begin van de pandemie schilder ik witte vlakken in foto’s van mij dierbare landschappen. De vlakken zijn lege doeken als het ware, die voor mij de hoop betekenen op een nieuw begin. Ze staan tevens voor mijn liefde voor Minimal Art. Ik plaats de werken later dan ook (virtueel) in bekende musea voor formele kunst overal ter wereld. Eindelijk heb ik de kans om daar samen met mijn geliefde kunstenaars te exposeren!

Donald Judd (1928 – 1994) was een succesvol abstract kunstenaar. Hij maakte objecten waarvan de vormen gebaseerd waren op architectonische basiselementen en die dikwijls in serie werden opgesteld. Hij kocht meerdere gebouwen waar hij zijn eigen werk en dat van anderen in plaatste en waar hij zijn collectie meubels, boeken en kunstvoorwerpen tentoonstelde. Na zijn dood mocht er niets aan deze gebouwen veranderd worden.
 
Agnes Martin (1912 – 2004) werkte een leven lang aan een oeuvre van grote, zacht-gekleurde raster-schilderijen. Hoewel haar werk over de hele wereld geëxposeerd en aangekocht werd, leefde en werkte ze uiterst eenvoudig. 
In de laatste jaren van haar leven zorgde ze ervoor dat met haar geld verschillende voorzieningen werden aangelegd in het stadje waar ze woonde. Niemand wist wie er betaalde voor het sportpark, het zwembad en het blijf-van-mijn-lijfhuis. Samen met haar schilderijen was dat haar nalatenschap.

https://juddfoundation.org
https://www.pacegallery.com/artists/agnes-martin/
https://youtu.be/902YXjchQsk
http://www.annetruitt.org/exhibitions

‘A Minimal Life 7’ samen met het werk van Anne Truitt in Dia Beacon, New York (VS)
‘A Minimal Life 1 en 2’ samen met het werk van Agnes Martin in Pace Gallery, Palo Alto (VS)
‘A Minimal Life 5’ samen met zwarte objecten van Donald Judd in de Judd Foundation, Marfa (VS)
Judd Foundation