Jacqueline Kooter

Groenland

“Wereldwijd” een korte film van Jacqueline Kooter

De verbeelding bood soelaas in het corona tijdperk waarin tentoonstellingen dicht waren en reizen niet of nauwelijks mogelijk was.

Ik reis daarom met Google Earth. Ik stuit daarbij op een plek in Noord-Groenland die is samengesteld uit fotografische deelopnamen die soms in de zomer gemaakt zijn en soms in de winter. Het is een intrigerend beeld, dat mij inspireert: schilderachtig en tegelijkertijd ook een reis door de tijd.

In de film die ik vervolgens maak reist het oog van de toeschouwer van continent naar continent, beginnend op de Noordpool in Groenland en eindigend in Antarctica.

Ieder continent laat zijn sporen na, zodat de reis eindigt in een beeld van een wereldwijd samengesteld coulisselandschap.

In dat landschap verschijnt een meisje dat doet denken aan mijzelf toen ik op jonge leeftijd vaak in de bergen wandelde met mijn ouders.

Uiteindelijk verdwijnt het coulisselandschap, ben ik in Antarctica en is de wereldwijde reis ten einde.

Op zoek naar een kunstlocatie die geschikt zou zijn om dit werk te tonen, kwam ik terecht in Japan. In 2016 bezocht ik daar de Setouchi Triennale: een festival voor hedendaagse kunst op verschillende eilanden in de Seto Inland Sea. Bij deze Triennale spelen site-specific installaties en landschap een grote rol. Verlaten Japanse boerenhuisjes zijn daarbij locaties om kunst te tonen. Je treedt een wereld van voormalige privé vertrekken binnen, die anders voor buitenstaanders verborgen blijft.

In één van de verlaten boerenhuisjes op het mini-eilandje Ogijima heeft de kunstenaar Haruki Takahashi een netwerk van wijnstokken geïnstalleerd dat volledig gemaakt is van porselein. Voor SET#WERELDWIJD heb ik mijn landschapsfilm gecombineerd met dit werk van Haruki Takahashi tijdens de Setouchi Triennale.

www.jacquelinekooter.nl

film bij Setouchi Triennale, Japan
de video op Groenland gemaakt
de locatie op Groenland